Två kommuner ger extra bidrag till jul

Två av 15 kommuner i Dalarna betalar ut extra socialbidrag till jul. Bara är Mora kommun och Leksands kommun som ger några extra hundralappar till julfirandet. Lena Ingels är första socialsekreterare vid Leksands kommun och hon säger att i deras kommun handlar det om totalt 8000 kronor som 22 barn får dela på.

Att kunna köpa julklappar är för många en självklarhet. Men inte för alla och kanske är det värst för de barnfamiljer som har redan har försörjningsstöd och inte har turen att bo i Mora eller Leksands kommun. Där får familjerna extra socialbidrag. I Mora kommun är summan 300 kronor per person och hushåll i extra julpengar i socialbidrag i december. Men i resterande 13 kommuner ges det alltså i regel inte ut några extra julpengar.

Lena Ingels är första socialsekreterare vid Leksands kommun och hon säger att pengarna kommer från avkastningen från de fonder som Socialtjänsten förvaltar.

– Det är lämpligt att vi fördelar dom på barnen som har gått på ett långvarigt försörjningsstöd, säger Lena Ingels.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".