Olyckorna bland mopedister ska bli färre

Ungefär tio mopedister skadas svårt i trafikolyckor varje år i Dalarna. Det vill Vägverket ändra på, bland annat vill verket införa en åldersgräns på 18 år för att få skjutsa på moped. Christer Åkerlund som är trafikhandläggare på Vägverket i Borlänge och han säger att åldersgränsen innebär att ungdomarna har hunnit få en viss körvana innan de börjar skjutsa.

Enligt Vägverket så har minst 324 personer skadats svårt vid mopedolyckor i Sverige i år och nära 1600 har skadats lindrigt. De siffrorna har ökat stadigt de senaste åren. Men alla mopedolyckor rapporteras inte till polisen så siffrorna kan vara minst tre gånger så höga.

Försäljningen av så kallade EU-mopeder, alltså moped klass 1 som får gå i max 45 kilometer per timme har ökat rejält de senaste åren och det kan vara en av förklaringarna till ökningen av olyckorna.

Förutom 18-års gräns på att skjutsa på moped så vill vägverket även tillåta att EU-mopeder ska få köra på vissa cykelbanor.

Trafikpolisen Bert Hag i Falun tycker det är en bra idé att införa 18-årsgräns till skjutsning men han är inte positiv till att EU-mopeder ska få köra på vissa cykelbanor.

– Dom oskyddade gångtrafikanterna ska man vara rädd om, säger Bert Hag, trafikpolis i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".