Många nyare bilar med körförbud

Var 50:e fordon som rullar på vägarna i Dalarna har körförbud. Men det handlar inte om gamla och slitna fordon. Många av fordonen med körförbud är istället nyare bilar, något som bland annat kan bero på att kallelsen till besiktning kommer i alldeles för god tid, tror Bilprovningen.

När Polisen förra veckan kontrollerade bilisterna i Dalarna hade var femtionde bil körförbud. Men det handlar alltså inte om några gamla bilar. Förklaringen till det, kan ligga i att besiktningskallelsen kommer lång tid innan själva besiktningen, och hinner glömmas bort om bilen byter ägare.

– Kallelsen kanske inte överlämnas till den nya ägaren om ägarbyte har skett, säger Robert Heldring på Bilprovningen, och berättar att man därför ändrar rutinerna när det gäller kallelsen till besiktning.

– Tidigare skickade vi ut den ända upp till fem månader i förväg. Nu har vi ändrat det så att man får kallelsen sex-tio veckor innan besiktningen istället, Robert Heldring.

Tillsammans ska det här göra så att fler kommer ihåg sin besiktning, och att färre kör nya och fina bilar med körförbud. Den som ändå kör sin bil med körförbud och ertappas, får böta 1500 kronor. Däremot kostar det inget extra när man väl kommer till besiktningen. Den summan är samma som om fordonet hade varit i trafik.

kan ligga i att tiden för beskt