Julmat, alkohol och ingen motion gör att fler dör vid julen än vid andra tider på året. Foto: Scanpix

Flest dör vid jul och nyår

3337 personer dog i Dalarna i förra året. Många av dem avled under jul och nyår, eftersom det är nu under veckorna kring årsskiftet som det dör fler än vid något annat månadsskifte. Ensamhet, depressioner och extremt osunda levnadsvanor under jul och nyår, är några av förklaringenarna.

– Det kan vara en svår tid. Det finns ju mycket förväntningar kring julhelgen och då kan ensamheten kännas ännu värre, säger idrottsläkaren Mats Carlén som är expert på friskvård.

Men ensamheten är bara en del av förklaringen. Stress och typiska vintersjukdomar gör också sitt. Dessutom är extremet osunda matvanor under jul och nyår en viktig förklaring menar Mats Carlén.

– Det finns mycket att stoppa i sig och till det finns det ganska mycket alkohol. I många många fall blir det lite för mycket av det goda samtidigt som det blir för lite motion, säger Mats Carlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".