Stora prisskillnader hos veterinärer i länet

Det råder stora prisskillnader mellan veterinärstationerna i länet. Djurägare som söker vård för sitt husdjur kan tjäna både hundralappar och tusenlappar genom att vara prismedveten, det visar en undersökning som Sveriges Radio Dalarna gjort. Veterinärerna har rätt att själv prissätta sina tjänster, något som många kunder inte är medvetna om.

Den djurägare som väljer att jämföra priser mellan olika veterinärer kan spara mycket. Vill man till exempel få sin hankatt kastrerad kostar det från 350 kronor upp till 600 kronor. Ska man parvovaccinera en hund ligger det från 200 hundra kronor upp till 400. Om ett djur behöver en operation kan det skilja tusenlappar i pris mellan olika veterinärer. Till exempel kostar en livmodersoperation för en tik mellan 6000 till 7000 kronor hos flera veterinärer, men på djursjukhuset i Falun kostar det över 11 000 kronor.

– Själva operationsingreppet skiljer sig inte medicinskt, det som skiljer är att vi erbjuder djurägaren att djuret får vara kvar hos oss, en eller två nätter. Det betyder att djuret är övervakat på natten och då kostar det lite mer för det, säger Yvonne Wiberg, VD för Falu djursjukhus.