Satsning på kulturminnen

Det blir en storsatsning på att leta kulturminnen i Dalarna i år - och det görs när andra län helt lägger ned kulturminnesinventeringarna. Fler än tjugo personer kommer att jobba på heltid inom projektet Skog och Historia.

Mats Wiklund på Skogsstyrelsen i Sandviken lyckades förhandla fram 23 plusjobbare till Skog och Historia i Dalarna innan besluten om neddragningar togs av regeringen.

Det är skogsstyrelsen som under flera år erbjudit arbetslösa att jobba i skogen med att leta upp och beskriva kulturminnen i skogarna- alltifrån kolbottnar till fångstgropar och fäbodristningar.

Det här har skett som arbetsmarknadsåtgärd i samarbete med länsarbetsnämnderna . Den nya regeringen har ju skurit ned på såna här åtgärder och på flera håll i landet har det inneburit att kulturminnesinventeringen helt har lagts ned - men i Dalarna blir det i stället en storsatsning - mer än 20 personer ska nu få jobba heltid, säger Mats Wiklund på Skogsstyrelsen till Dalanytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".