Misstänkta för våldtäkt på barn släppta

Två 35-åringar från Falun som åtalats misstänkta för grov våldtäkt mot barn har släppts på fri fot. De två misstänktes för att ha hållit en 13-årig flicka kvar i den enes lägenhet och där våldtagit henne. En oenig tingsrätt beslutade att släppa de två på fri fot efter sex dagars förhandlingar.

De två 35-åringarna åtalades i mitten av förra månaden misstänkta för att i två dygn ha hållit den 13-årig fickan kvar i den enes lägenhet och där våldtagit henne.
De åtalades också misstänkta för att ha hotat att döda flickan, om hon anmälde dom för polisen.
En 18-åring som vistades i samma lägenhet har också åtalats, misstänkt för övergrepp på flickan. I hans fall är brottsrubriceringen sexuellt utnyttjande av barn, något som han erkänt.
Däremot har de två 35-åringarna nekat till övergrepp på flickan, som hade avvikit från ett behandlingshem. Åtalet bygger i stor utsträckning på det som hon berättat, och när förhandlingarna avslutades släpptes de två 35-åringarna ur häkte.
Enligt vad Dalanytt erfar, ville rättens ordförande plus en nämndeman hålla de två kvar, men två nämndemän menade att det inte fanns sannolika skäl för att de begått sexövergreppen. Och i en sån situation är det den för de åtalade mest förmånliga bedömningen som ska gälla. 18-åringen har inte varit häktad.
Tingsrätten meddelar sin dom 22 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".