Det vänder uppåt för mjölkbönderna

Efter några tuffa år i mejeribranschen så finns det vissa tecken på att det vänder, det här tror organisationen Svensk Mjölk.  Det finns också ett intresse bland bönderna att bygga ut sin mjölkproduktion. Idag samlades mjölkbönder från Dalarna på en investeringsdag i Ludvika.

Efter några svåra år för mjölkbönderna så vänder det, ja det här tror alltså branschorganisationen Svensk mjölk. Och det här baserar man bland annat på att förprövningarna till koplatser ökat. En förprövning är ett slags byggnadstillstånd för att få bygga en koplats. Och förprövningar har ökat från 90 till 150.

Och mejeriföretaget Milko uppmanar nu mjölkbönderna att investera. Bo Berg, VD för Milko menar att mejeribranschen går allt bättre, konsumenterna har fått ett ökat intresse för mejeriprodukterna, säger han.

Kajsa Pettersson, som håller på att ta över sin pappas gård i Horndal, tror att det är svårt att vara mjölkbonde idag - men ser ändå optimistiskt på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".