Misshandel finns även i kristna familjer

Fysisk, psykisk och sexuell misshandel förekommer även i kristna familjer. Det visar en rapport som kyrkan själv tagit fram. Men det är en sanning som varit svår för många inom kyrkan att acceptera. Kvinna som skrivit rapporten har hotats, säger Ingegärd Hellberg, ordförande för Kvinnor i Svenska kyrkan.

– Det var väldigt känsligt att ta i den här frågan och hon utsattes också  för ganska grova hot. Det är en fråga men egentligen inte kan ta till sig, säger Ingegärd Hellberg.

Det finns ställen i bibeln som kan tolkas som att män ska förtycka kvinnor. Officiellt tar kyrkan bestämt avstånd från såna tolkningar. Men våld mot kvinnor i kristna familjer förekommer alltså. Och i det tysta är det dessutom accepterat.

– En del vill tysta för att det är så otäckt, en del vill tysta för att man själv har gjort något dumt, säger Anita Helgessdotter som är stiftskonsulent i Västerås stift.

Har kyrkan vaknat för sent?
– Vi är på bättringsvägen, vi har fått upp ögonen och det görs idag väldigt mycket, både inom Svenska kyrkan och i samarbete med andra kyrkor, säger Anita Helgesdotter.