Hovrätten sänker straff: från fyra år till fyra månader

En dom på fyra års fängelse i ett våldtäktsmål har förvandlats till enbart fyra månader av Svea Hovrätt. Det gäller en 58-årig man som Falu tingsrätt i november fällde för bland annat tre våldtäkter.

Falu tingsrätt ansåg mannen skyldig till att ha våldtagit en och samma kvinna vid tre tillfällen från maj till september i fjol.

Det här skulle ha skett i 58-åringens bostad i Grycksbo. Mannen har hela tiden nekat till gärningarna, men tingsrätten ansåg att kvinnan framstod som trovärdig och tillförlitlig.

Svea Hovrätt har en annan uppfattning. Hovrätten skriver in sin dom, att utredningen kring åtalen i stor utsträckning består av kvinnans berättelse. Men - hovrätten konstaterar samtidigt att kvinnan och den 58-årige mannen druckit mycket alkohol vid dom tillfällen hon besökt honom. Och kvinnan har själv uppgett att hon till följd berusning haft många perioder av minnesluckor i anslutning till dom händelser hon berättat om. Det finns därför, enligt hovrätten, en osäkerhet i hennes uppgifter. Och det gör att det inte är styrkt bortom allt rimligt tvivel att mannen utsatt kvinnan för dom våldtäkter åtalen handlar om. Åtalen ogillas därför.

Kvar står i det här läget bara Falu tingsrätts dom om sexuellt ofredande av två andra kvinnor, övergrepp i rättssak, grovt rattfylleri och vapenbrott, Och för dom brotten är straffvärdet enligt hovrättens bedömning enbart fyra månaders fängelse.