Dalaföretagare i stor ekobrottshärva

Ett 30-tal företagare i sex län, däribland Dalarna, misstänks vara inblandade i en omfattande härva med luftfakturor inom byggbranschen. Tre huvudmän från Stockholm och Motala misstänks ha hjälpt företagarna att tvätta pengar för att kunna betala svarta löner. En person som varit polisen behjälplig i utredningen har blivit mördad.  

Polisens misstankar om något brottsligt väcktes när stora kontantbelopp togs ut från olika bankkonton. Tillsammans med skattemyndigheten inledde en utredning, som sedan växt de senaste åren. Ett 30-tal företagare, bland annat från Daalrna, är misstänkta för brott.
De tre huvudmännen har skickat osanna fakturor till bland annat byggföretag runtom i Sverige. Företaget har betalat fakturan och på så sätt har pengarna omvandlats till kontanter. Företaget har sedan fått tillbaka 90 procent av beloppet i kontanter. Pengarna syns då inte i bokföringen.
Minst fem miljoner kronor har undanhållits staten. Ett 30-tal personer är nu misstänkta för bokföringsbrott. De tre huvudmännen är misstänkta för medhjälp till bland annat grovt skattebrott. Ingen av de misstänkta vill säga något.
En person har dock varit behjälplig under utredningen, men han mördades innan polisen fick veta allt av honom.