Långa fängelsestraff för sexövergrepp

De tre män som åtalats för de grova sexövergreppen på två 15-åriga flickor i Avesta fick i dag sina domar vid Falu tingsrätt. Men rätten var oenig i sin dom. Lagmannen ville fria på två av punkterna.
Alla tre fälldes för grovt sexuellt utnyttjande av den ena flickan som var drogpåverkad. Och en av dem - en 23-åring - fälldes också för våldtäkt på den andra flickan. Domen för honom blev 4,5 års fängelse. För en 26-åring blev det 2,5 års fängelse, och den tredje mannen - en 31-åring - dömdes till 3,5 års fängelse. Den domen omfattar också åtalspunkten skyddande av brottsling. Det var han som förökte ta på sig mordet på den kurdiska kvinnan Fadime i Uppsala under pågående rättegång. Det var i slutet av juli som två 15-åriga flickor följde med tre män av utländskt ursprung hem till den ena mannens lägenhet i Krylbo. Den ena av flickorna åt tabletter, bland annat smärtlindrande tabletter och sömnpiller, och blev också märkbart påverkad av det. Väl i lägenheten hade samtliga tre män samlag med den drogade flickan. Två av männen medger samlag men säger att flickan var med på det. Den tredje mannen nekar, men hans sperma har hittats på flickans trosor. Den andra 15-åriga flickan, som inte var drogad, har kunnat redogöra för vad som hänt i lägenheten och tingsrätten finner hennes berättelse trovärdig, det vill säga tingsrätten tror inte på männens prat om frivillighet. Den icke drogade flickan våldtogs av en av männen, och han döms också för det. Den drogade flickan kan inte enligt lagens mening sägas ha våldtagits då hon inte gjort aktivt motstånd. Där blir brottsrubriceringen sexuellt utnyttjande då flickan bedöms befinns sig i vanmakt eller annat hjälplöst tillstånd. Brottet anses som grovt då det rör sig om upprepade övergrepp av flera män mot en minderårig person. Men rätten var oenig i sitt beslut. Lagmannen anser att de tre männen inte säkert kunde veta att den drogade flickan verkligen var drogad och så hjälplös som åklagaren påstår. Lagmannen ville därför inte att de tre männen skulle dömas för sexuellt utnyttjande. Men männen dömdes ändå trots det till fängelse. - Det här är en nämndemannadom. Det är alltså tre nämndemän som har överröstat juristdomaren, en lagman. Lagmannens bedömning är helt i linje med den bedömning vi har gjort, nämligen att min klient inte har gjort sig skyldig till något brott, säger försvarsadvokaten Tore Noreberg, som företräder en av de tre männen. En av männen döms dessutom för skyddande av brottsling då han tog på sig mordet på Fadime Sahindal utan att ha gjort det. Lagmannen ville även här fria. Fallet i Avesta har väckt stor uppmärksamhet och blåst liv i debatten om hur lagstiftningen ser ut kring när det gäller våldtäkt. Idag kan inte en man som utnyttjar en full eller drogpåverkad tjej dömas för våldtäkt, något som många tycker är fel. Och justitieminister Tomas Bodström håller med om att lagen måste ändras. - Vi håller precis på att arbeta med den saken. Jag hoppas att vi inom kort kan lägga fram ett förslag så att det också kallas för våldtäkt, för det är så många tjejer upplever det, säger Tomas Bodström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".