Miljonsvindel mot bank upp i hovrätten

Förhandlingarna om miljonsvindeln mot Swedbank i Borlänge inleddes under måndagen i Svea hovrätt. Både den fängelsedömde 22-åringen och åklagaren har överklagat tingsrättens dom.

22-åringen dömdes av Falu tingsrätt till tre års fängelse för grovt bedrägeri i två fall och försök till grovt bedrägeri i ett. Han fälldes för att han med hjälp av falska utländska checkar lyckats förmå Swedbank att betala ut 6,3 miljoner kronor till honom och om försöket också lyckats hade det blivit 1,2 miljoner till. Två medåtalade män, en 35-åring och en 50-åring, friades av tingsrätten

Den dömde 22-åringen som hela tiden hävdat att han inte visste att checkarna var förfalskade och att han därför inte haft uppsåt att begå brott överklagade domen. Det gjorde också åklagaren som vill att 22-åringen förutom fängelsestraffet också får näringsförbud.

Åklagaren vill dessutom att de två män som friades av tingsrätten också döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Enligt åklagaren har de agerat tillsammans med 22-åringen i den här härvan.

Förhandlingarna inleddes under måndagen i Svea hovrätt och tre dagar har avsatts för målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".