Handels mobiliserar inför avtalsrörelsen

Den här veckan så mobiliserar Handels i Dalarna inför årets avtalsrörelse. Det gör man bland annat genom att informera sina anslutna medlemmar på deras arbetsplatser. En viktig fråga inför avtalsrörelsen är att få upp lönerna. Det menar Pontus Willebrand på Handels i Dalarna.

– Någonting som är väldigt positivt är den här samordningen med LO där vi tillsammans bestämt oss för att satsa på att få upp lönerna i låglönebranscher, där handeln är en sådan bransch.

Idag gick alltså startskottet för Handels så kallade ”Uppsökarvecka”, där man alltså söker upp sina medlemmar på jobbet och informerar om avtalsrörelsen. Det här gör Handels i hela landet.

Inger Viklund jobbar Intersport i Falun och för henne är frågan om OB viktig i avtalsrörelsen. Hon jobbar ofta på lördagar till klockan tre.
Enligt Handels så vill arbetsgivaren Svensk handel ta bort ob-ersättningen på vardagar fram till klockan 20 och på lördagar fram till 15.

– Någonting ska man väl ha för att man har lite obekväm arbetstid, säger Inger Viklund.

Det sägs kunna bli en hård avtalsrörelse i år.
– Dom krav vi har fått från arbetsgivarna är dom sämsta vi har fått på väldigt väldigt väldigt länge, säger Pontus Willebrand på Handels i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".