Ekonomiska brottsligheten i Dalarna kartlagd

Svart arbetskraft, bidragsfusk och illegala spelmaskiner är en del av den ekonomiska brottslighet som förekommer i Dalarna. Det visar en färsk kartläggning över åren 2004-2006.  

Det är Polisen, Länsstyrelsen, åklagarna och Försäkringskassan i Dalarna och Gävleborgs län som samarbetat sen 2004 och nu summerat den ekonomiska brottsligheten. Krogarna, frisörerna och svarttaxiförarna är några av dom som fått sina verksamheter granskade. 

Granskningen visar bland annat att:

# Samarbetet mellan polis, åklagare och försäkringskassan har lett till en kraftig ökning av antalet anmälningar om misstänkt bidragsfusk.

# Ett problem är oseriösa bemanningsbolag som hyr ut svart arbetskraft.

# Falska fakturor är ett växande problem.

# Illegala spelmaskiner som finns på tex restauranger omsätter mycket pengar.

Enligt myndigheterna är det ofta yrkeskriminella som ligger bakom. Det vill myndigheterna komma åt de kommande åren.  Krögare och frisörer går inte säkra i framtiden heller och fokus ska också riktas mot kriminella mc-gäng, dels när det gäller ren ekonomisk brottslighet, dels genom en kontroll om mc-gängen fuskar med bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".