Intensivvården i Falun får dåligt betyg

Falu lasaretts intensivvård är bland de sämsta i landet. Det enligt den kvalitetsrankning som SIR, Svenska intensivvårdsregistret, har gjort. Men det finns förklaringar säger Pehr Guldbrand, chef för Intensiven.

Granskningen visar på stora skillnader mellan olika intensivvårdsavdelningar i landet. Vården mättes bland annat genom att se hur många patienter som dog inom 30 dagar från inskrivningsdatumet. Faluns intensvivård hamnade bland de fem sämsta av 38 sjukhus. Den bästa intensivvården bedrivs i Ystad.

Men det är stora skillnander mellan de sjukhus som ingår i undersökningen.

- Falun tar emot alla typer av svårt sjuka patienter, säger Pehr Guldbrand, chef på intensivvårdsavdelningen. Det är en sk blandad intensivvårdsavdelning. Några av dom andra sjukhusen i undersökningen är specialiserade på tex hjärtsjuka människor. Eftersom avdelningarna i undersökningen är så olika så går dom inte att jämföra menarPehr Guldbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".