Styrelsesnack. Foto: Scanpix

Många styrelser utan en enda kvinna

Det är fortfarande väldigt få kvinnor i bolagsstyrelserna. I Dalarna finns många styrelser utan en enda kvinna. Det här försöker projektet W7 ändra på. För dom har byggt upp en kompetensbank med 200 kvinnor. W7 förmedlar sen kontakt med styrelser och andra uppdrag.

– Varför hittar man inte en kvinnlig styrelseledamot? Jo, för man vet inte vad dom finns någonstans. Kvinnor är inte med i dom nätverken, säger projektledaren Karin Eriksson.

Förra året förmedlades 21 kvinnor till olika uppdrag i dom sju kommuner i norra Dalarna som ingår i projektet. Ett exempel är styrelsen för Orsa Grönklitt. I styrelsen fanns inte en enda kvinna. Dom kontaktade W7 som fick fram ett namn ur sin kompetensbank. En annan som fick ett samtal är Mara Maric.
Hon är VD för Orsa Lamellträ. Hon förmedlades till styrgruppen för ett projekt.

– Man blir på något sätt generad att man kan vara med och påverka och dela sina åsikter i en styrelse. Speciellt en styrelse med mest män, säger Mara Maric.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".