Varg

Ändring av § 28 dröjer till första juli

Kommunalråden i Mora och Orsa har uppvaktat den nya jordbruksministern, centerpartisten Eskil Erlandsson, om den omdiskuterade rovdjursfrågan. Ann Beskow, socialdemokratiskt kommunalråd i Orsa, säger att de framförde kraven på att paragraf 28, jaktförordningen, ska ändras. Jordbruksministern lovade en förändring i paragrafen senast den 1 juli.

På uppdrag av Älvdalen, Leksand och Mora och Orsas kommuner så presenterade kommunalråden resultatet av folkomröstningen i rovdjursfrågan som var i höstas. Då var det en stark majoritet som ja till att kommunerna ska verka för att det ska bli lättare att få skjuta rovdjur som attackerar tamdjur och en förändring av i paragraf 28, jaktförordningen.

Eskil Erlandsson kom med beskedet att paragraf 28, jaktförordningen, ska ändras senast den första juli i år. Det är juristerna som utformar förändringen som behöver tid på sig så att dom nya bestämmelserna inte kan användas för att legitimera tjuvjakt. 

Kravet på ett ökat regionalt och lokalt inflytande på rovdjurspolitiken fick beskedet att det kommer ett svar i den frågan i samband med att en utredning som läggs fram i december.

– Sen ska den behandlas på remiss och det kommer att ta betydligt längre tid, säger Ann Beskow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".