Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix

Fler långtidsarbetslösa ungdomar i Dalarna

Den öppna arbetslösheten i Dalarna ligger fortfarande under 4 procent, men dom ungdomar som varit arbetslösa länge är betydligt fler än för ett år sen. Det här visar länsarbetsnämndens siffror för januari.

Omkring 6 000 människor här i länet var öppet arbetslösa i januari och det är cirka 1 100 färre än i januari i fjol. Och på den här nivån har årsdifferensen legat en längre tid.

Även ungdomsarbetslösheten är lägre nu än för ett år sen, men inte så mycket lägre. I januari hade närmare 1 600 ungdomar  i länet inget jobb, och  ungefär var tionde av dom hade varit arbetslös längre än 100 dar. Och just långtidsarbetslösheten bland ungdomar  har ökat under det år som gått, från drygt 100  i fjol vid den här tidpunkten till närmare 170 nu.

I länsarbetsnämnden månadsrapport kan man också läsa om det stöd för nystartsjobb som infördes vid årsskiftet.

Det här är ett stöd som ska stimulera arbetsgivare att anställa människor som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid och har svårt att få jobb. Det kan utgå till såväl privata som offentliga arbetsgivare som bedriver affärsverksamhet.

Och under den första månaden har arbetsförmedlingen här i länet beslutat om 27 sådana här nystartsjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".