"Skadorna på Molnbyggen har naturliga förklaringar"

Skadorna på sjön Molnbyggen i Leksand har naturliga förklaringar, det hävdar Leksands kommun i en inlaga till miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt. Både stugägarna vid sjön och kommunen har överklagat miljödomstolens dom. Båda parter vill få besked från en högre instans om lakvattnet från Lindbordarnas soptipp påverkat fisket och boendemiljön.

Miljödomstolen sa visserligen i sin dom början av december att det är sannolikt att lakvatten från tippen orsakat skadorna. Men bara en av dom tre stugägare som stämt kommunen för nedsatt bruksvärde på fastigheterna fick visst ekonomisk kompensation. Det var en stugägare med sjötomt som fick 20 000 kronor mot begärda 90 000 för dom år som familjen inte kunnat utnyttja sjön som dom velat. Dom två andra stugägare som inte har sjötomt fick ingen ersättning alls.

I veckan har nu Leksands kommun skickat in ett yttrande till miljööverdomstolen när det gäller skadorna på fisken i sjön. Där hänvisar man bland annat till undersökningar som vattenekologerna i Leksand gjort och som visar att även i andra sjöar har fisken liknande rubbningar.

Det som hänt Molnbyggen har därför en naturlig förklaring, exempelvis det faktum att sjön är mycket näringsfattig.

Kommunen påpekar också i inlagan att en konsultrapport kommit fram till att verksamheten vid soptippen i allt väsentligt uppfyller villkoren för tillståndet. Och man hävdar också att det inte skett någon prisnedgång eller något köpmotstånd när det gäller fastigheterna vid sjön - här hänvisar man till en värdering som ett företag i Hälsingland gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".