SD aktiva i tre av fyra dalakommuner

Det har gått några månader sen Sverigedemokraterna kom in i kommunfullmäktige i fyra kommuner i Dalarna. I tre av dom kommunerna har det varit en aktiv period för partiet.

I valet i höstas fick Sverigedemokraterna ett mandat i Avesta, två i Borlänge, ett i Orsa och ett i Hedemora. Men i Hedemora står Sverigedemokraternas plats tom. Det fanns ingen där som ville kännas vid att ha blivit invald för Sverigedemokraterna. Så är det på många håll i landet. Enligt en undersökning som Sveriges Radio har gjort står det platser tomma i åtminstone 30 kommuner.

Men i Orsa, Borlänge och Avesta är Sverigedemokraterna aktiva. Där har partiet 100 procents närvaro på de fullmäktigemöten som varit hittills.

Tre interpellationer har lämnats in, alltså frågor till andra politiker. Dom har handlat om till exempel sjönära byggnadstillstånd å lokala energibolag. Sverigedemokraterna i Borlänge har dessutom lämnat in en motion om en handlingsplan och kostnadskalkyl för invandringen i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".