Kostnaderna för hyrläkare i länet ökar

Kostnaderna för hyrläkare inom landstinget ökar i hela landet - så även i Dalarna. Men trots att kostnaderna för inhyrd personal blev nästan dubbelt så höga som man räknat med, så är det socialdemokratiska landstingsrådet Alf Johansson inte orolig.

– Egentligen tycker jag att man inte ska koncentrera sig så mycket på  från ett år till ett annat. Utan det är frågan om en trend. Då kan jag se att under hela tjugohundratalet, så ligger vi ungefär på den nivå som vi inledde tjugohundratalet på, säger Alf Johansson.

År 2006 hade Landstinget Dalarna ett kostnadstak på 57 miljoner för hyrläkarna. Men den gränsen lyckades Landstinget späcka med råge. Slutnotan för hyrläkarna blev 101 miljoner - i den summan ingår fyra miljoner som gick till hyra av bland annat sjuksköterskor och psykologer.

Det är inte bara Landstinget Dalarna som har det här problemet. I nästan hela Sverige ökade kostnaderna för hyrläkare. Det var bara i Västmanland som kostnaderna minskade. Ett gemensamt problem är bristen på allmänläkare och distriktsläkare.

– Det utbildas för få distriktsläkare i landet. Där har SKL (Sveriges kommuner och landsting) sagt att vi behöver en utökning av läkarutbildning med ungefär 350 per år, säger Johansson.

Kristdemokraten Birgitta Sacredeus har flera lösningar på det här med att kostnaderna ökar för hyrläkarna inom landstinget. En av dom handlar om hålla kvar äldre läkare inom landstinget.

– Idag kanske en läkare stannar till den är 61 år, jag tycker att vi ska ge dom andra arbetsuppgifter, kanske mer konsultativa för att dom ska kunna orka jobba till 65 och därmed behålla kompetensen, säger Sacredeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista