APEX-projekt ska hitta läkare till Dalarna

Nu försöker primärvården hitta lösningar på problemet med dyra hyrläkare. I spetsprojektet APEX jobbar de med läkarrekrytering och försöker komma på hur de ska få läkare att vilja arbeta i Dalarna.

Kostnaderna för hyrläkarna i länet skenar. Landstinget hade räknat med att hyrläkarna skulle kosta 57 miljoner förra året men notan slutade på 101 miljoner. En av anledningarna till de många hyrläkarna, är bristen på distriktsläkare. I dag saknas 50 distriktsläkare i Dalarna.

I spetsprojektet APEX försöker nu primärvården hitta lösningarna på problemet med dyra hyrläkare. Lisbeth Isaksson arbetar bland annat med läkarrekryteringsfrågor i APEX och hon säger att lönen har betydelse för var en läkare vill arbeta men hon menar att andra saker också spelar roll.

– Det handlar om klimatet på arbetsplatsen. I Falun till exempel har vi ju obligatoriska läkarfortbildningsmöten som är stärker dom som grupp och det är rekryterigsbefrämjande, säger Lisbeth Isaksson.

Lena Larsson är läkare och vårdcentralchef vid Borlänge sjukhus och hon tycker det är viktigt att satsa på utbildningsläkare som redan har en anknytning till länet och som kan stanna kvar efter AT-tjänstgöringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista