Få olämpliga vapenägare anmäls

Det är få läkare i Dalarna som anmäler personer som inte bör ha vapen. Anmälningarna har blivit färre trots att en lagen numera omfattar inte bara psykiskt sjuka patienter utan även patienter med exempelvis demens eller synfel. Sven Axel Andersson är chefsläkare på Mora lasarett och han tror att det bland annat beror på att varken läkare, patient eller anhöriga tänker på den frågan.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Från den första juli till den 31 december 2005 kom det in 19 anmälningar om patienter som var olämpliga att ha vapen.

Den första juli i år skärptes lagen. Den omfattar inte bara patienter inom den psykiatriska vården utan även patienter som till exempel har synfel och demens. Men trots en lagskärpning så minskade anmälningarna.

Från den första juli till den 31 december 2006 kom det in 9 anmälningar till polisen om det här, alltså 10 färre anmälningar än året innan.

En annan förklaring till det här kan vara att det görs en överenskommelse mellan patient och läkare och sedan struntar läkaren att anmäla det till polisen.

– Man kommer överens i samråd att personen i fråga slutar använda sitt vapen, säger Sven-Axel Andersson, chefsläkare vid Mora lasarett.

– Det är väl egentligen inte fel om man även om man fult ut kanske inte följer lagens intentioner till punkt och pricka, säger Sven-Axel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista