Minskad satsning på äldreboende

I 10 av Dalarnas 15 kommuner har det särskilda boendet för äldre minskat de senaste åren. Istället har hemtjänsten ökat. Det visar en rapport från Socialstyrelesen, om omsorgen om 80-åringar och äldre för åren 2000-2005.

De kommuner som minskat antalet platser i äldreboende och i stället byggt ut hemtjänsten, är Avesta, Falun, Hedemora, Borlänge, Leksand, Mora. Orsa, Rättvik, Säter och Älvdalen.
Två kommuner har hållit äldreboendet oförändrat, men ändå utökat hemtjänsten, det är Smedjebacken och Malung.
I Gagnef och Ludvika har utbudet av hemtjänst varit oförändrat, samtidigt som det särskild boendet minskat. I Vansbro är det tvärtom, alltså minskad hemtjänst och oförändrat äldreboende.
Socialstyrelsen säger i sin rapport att kommunerna ibalnd har drivit frågan om att gamla ska bo kvar hemma för långt, och det har gjort att åldringarna känner sig otrygga.
Samtidigt konstaterar socialstyrelsen att kvaliteten i såväl hemvård som äldreboendet måste förbättras.
Enligt rapporten väljer kommunerna ofta att inte rekrytera utbildad personal, trots att tillgången på sådan blivit allt bättre. Det här är ett allvarligt hot mot kvalitén. Kravet måste vara att all personal ska ha yrkeskompetens, menar socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista