Stjärnsunds herrgård blir byggnadsminne

Stjärnsunds Herrgårdsområde blir troligtvis byggnadsminne under det här året. Herrgårdsområdet omfattar ett 20-tal byggnader och 1994 väcktes tanken att ge området ett skydd genom att byggnadsminnesförklara det. Länsstyrelsen är färdig med ett förslag till beslut som den nuvarande ägaren Stjärnsunds Herrgård AB och Polhemsstiftelsen ska få ha synpunkter på. Förslaget ska också ut på remiss till Hedemora kommun och Riksantikvarieämbetet.

Stjärnsunds herrgård är centralpunkten i den bruksmiljö som skapades under 1700-talet av framförallt Christopher Polhem. Den nuvarande herrgården och flera av flyglarna byggdes i slutet av 1770-talet efter den brand som ödelagt bruket. Byggherre var för övrigt Christoffer Polhems dotterson Reinhold Galle Rückerschöld.

1994 väcktes tanken att ge området ett skydd genom att byggnadsminnesförklara det. Sedan dess har också herrgården som var på väg att förstöras av fukt och svamp genomgått en omfattande renovering och huvudmän för den restaureringen var länsstyrelsens kulturmiljöenhet och länsarbetsnämnden.

Nu är alltså en byggnadsminnesförklaring nära. Länsstyrelsen är färdig med ett förslag till beslut som den nuvarande ägaren Stjärnsunds Herrgård AB och Polhemsstiftelsen ska få ha synpunkter på. Polhemsstiftelsen har för övrigt i en skrivelse till länsstyrelse i dagarna begärt att även den gamla industribyggnaden Smedjan som ligger i anslutningen till herrgårdsområdet ska ingå i det tänkta byggnadsminnet.

Förslaget ska också ut på remiss till Hedemora kommun och Riksantikvarieämbetet, och Olle Lind på länsstyrelsens kulturmiljöenhet hoppas att en byggnadsminnesförklaring kommer innan det här året är till ända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista