Dalarna snart ett minne blott

Sverige ska delas upp i sex till nio storregioner i stället för dagens län. Men tiden är knapp. Redan nästa år bör landstingen ha bestämt sig för vilka som ska slås ihop.

På tisdagen la ansvarskommittén fram sitt förslag till en ny administrativ indelning av Sverige. Tanken är att dagens 21 landsting ska ersättas av sex till nio direktvalda regionkommuner. Även länen och statens länsstyrelser ska anpassas till den nya organisationen.

Tanken med de nya regionkommunerna är också att sjukvården ska bli effektivare och lättare att planera med ett större patientunderlag. En annat viktigt argument är att statens myndigheter och verk redan i dag har organiserat sig på annat sätt än efter de nuvarande länen.

Målet är att de nya regionerna ska vara klara redan 2010, så att ledamöter kan väljas till regionkommunernas parlament vid de allmänna valen. Därför är det ont om tid. Kommittén vill att staten omedelbart utser tre förhandlingsmän för att få fart på diskussioner om sammanslagningar i landstingen. Redan nästa år måste det vara klart vilka regionkommuner som ska bildas.

Ingen ny karta ännu

Kommittén har inte lagt fram någon karta för hur det nya administrativa Sverige ska se ut. Däremot nämns kriterier som en regionkommun bör uppfylla. Den ska helst ha mellan en och två miljoner invånare. Bara om starka skäl finns kan antalet få understiga en halv miljon.

Regionkommunerna ska också ha ett eget regionsjukhus och ett universitet med betydande fasta forskningsresurser.

Utifrån de kriterierna bedömer kommittén att mellan sex och nio län/regionkommuner kan bildas. I sitt betänkande har den skissat på två möjliga alternativ.

Alternativet med sex län skulle för Dalarna kunna innebära följande region: Delar av Gävleborgs län, Dalarna, Örebro och Värmlands län.och Hallands län.

Det andra alternativet är nio län och innebär att vissa kommuner byter län jämfört med vad de tillhör i dag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista