Affärssvenska för invandrare

Det behövs särskilda kurser i affärssvenska för invandrare för att de snabbt ska komma igång och starta egna företag. Det sa Ines Pireira de san Juan, affärsrådgivare för invandrare på Almi-Dalarna på Kyrkokonferensen i Mora idag.

Det räcker inte att bara kunna svenska för att starta ett företag. Invandrare behöver tillägna sig det speciella affärsspråket för att kunna ta kontakt med banker och förklara sin idé.

Kurser i affärssvenska ska också kunna erbjudas invandrare redan efter något års studier i SFI, Svenska för invandrare, säger Ines Pireira de san Juan. Många som kommer till Sverige har haft egna företag i hemlandet och är entreprenörer. De vill snabbt komma igång med företagande även här, men bristande kunskaper i affärssvenska är ett stort hinder.

Sådana här kurser i SSF, Svenska för företagare, finns i Solna, men ännu inte i Dalarna.

- Det är önskvärt att politiker tar tag i det här och erbjuder SSF-kurser även i Dalarnas kommuner. Materialet finns och det är bara att kopiera och köra igång, säger Ines Pireira de san Juan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista