Intresset för strokekurser ökar

På ett halvår har intresset för strokekurser ökat explosionsartat. Här i Dalarna har PRO och ABF över 60 cirklar i det här ämnet. Marianne Bortas började i en kurs tillsammans med maken Sven Bortas tidigt i höstas.

– Stroke har ju blivit en vanlig sjukdom. Och därför är det väldigt bra att få veta lite grann om den, säger Marianne Bortas. Hon fick reda på kursen genom ett PRO-möte.

Under tio tillfällen har deltagarna fått en djupare insikt i vad Stroke innebär. Både föreläsare och kursledare har på olika sätt varit i kontakt med sjukdomen tidigare. Något som Marianne och Sven menar har gjort kurserna både intressantare och trovärdigare. Och trots att de båda haft vänner som drabbats av stroke fanns det mycket som de tidigare inte hade en aning om.

– Det är klart att man kan bli sned i munnen, det har man ju hört. Men att man ska räcka upp armarna. Det är något nytt, säger Marianne Bortas.

När studiecirklarna startades upp i höstas bestod de av tio stycken i hela länet. Nu finns det 61 cirklar med sammanlagt 650 deltagare som har gått eller håller på att gå en kurs.

Anna Morelius, Kursansvarig på ABF, hon tror att ökning är en följd av att man satsat på information till PRO. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista