Svårt få upp båtarna runt Siljan

Båtägarna runt Siljan har svårt att få upp sina båtar på land inför vintern. Det är det för årstiden ovanligt låga vattenståndet som är orsak och klagomålen hos vattenregleringsföretaget har varit många.
Den extremt torra sensommaren och förhösten har medfört att tillrinningen till Dalälvens vattensystem har varit ovanligt liten. Fortfarande är den bara hälften mot vad den brukar vara så här års, och dammarna som bara för någon månad sedan var tämligen väl fyllda har nu mindre vatten än normalt. Även om Siljan för närvarande inte ligger under den nedre tillåtna gränsen så är vattenståndet lågt, lägre än det brukar vara i slutet av september. Det här har alltså gjort att många båtägare fått svårt att ta upp sina båtar på land. Klagomålen har strömmat in. På vattenregerlingsföretaget säger de idag att man lyssnat på klagomålen och har minskat urtappningen ur siljan. Så vattnet sjunker i varje fall inte lika fort som tidigare. Nu är det regn som behövs för att fylla på vattenmagasinen igen. Men även om den senaste tiden har varit extremt torr är det ännu ingen oro för att det ska bli brist på vatten i dammarna och därmed brist på elkraft, är beskedet från vattenregerlingsföretaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".