Undersköterskor upprörda över löneklyftor

Idag står det klart att vissa sjuksköterskor får ett lönelyft på 1 500 kronor i månaden under tre år. Nu befarar undersköterskorna att löneklyftorna därmed kommer öka. Dessutom ställer de sig frågande till hur Landstinget som arbetsgivare prioriterar pengar från regeringen som ska gå till att korta vårdköerna.
Regeringen har skjutit till pengar för att minska de långa vårdköerna i Sverige. Det innebär att sjuksköterskorna på intensiven, operation och narkos i Dalarna får 1 500 konor mer i månadslön under tre år. Men nu känner många undersköterskor sig åsidosatta för att arbetsgivarna inte informerar hur man ska korta vårdköerna. En nyanställd sjuksköterska har idag omkring 18 000 kronor i månaden medan en nyanställd undersköterska tjänar omkring 14 000 kronor i månaden. Och nu vill undersköterskorna i Dalarna veta varför inte arbetsgivarna ökar lönen för undersköterskorna och bara för vissa sjuksköterskor. Mona Månsson är Kommunals centrala förhandlare för landstingets undersköterskor i Mora. Hon säger till Dalanytt att undersköterskor och sjuksköterskor i dag arbetar i team på avdelningarna, därför är det kränkande om bara en del av gruppen skulle få en löneökning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".