Flest nazister i Hedemora

Det nazistiska partiet nationaldemokraterna har fäste även i Dalarna. Det framgår när valmyndigheten redovisar vilka partier som gömmer sig under rubriken "övriga partier".
Det är bara två kommuner i länet som saknar röster på det nazistiska partiet nationaldemokraterna. Det är Vansbro och Malung. Men i övriga Dalarna har 160 personer valt att läga sin röst i riksdagsvalet på nationaldemokraterna. Flest röster fick partiet i Hedemora där 46 personer röstade på nationaldemokraterna. Det innebär att nästan en tredjedel av Dalarnas nationaldemokrater finns i Hedemora. Det är nästan dubbelt så många som tvåan på listan, Falun, har. I lilla Långshyttan till exempel, finns tolv nationaldemokrater, och i Garpenberg finns nio. - Det känns ju inte bra, säger Hedemoras centerpartistiska kommunalråd Gun Drugge till Dalanytt. - Man blir ju lite fundersam också. Varför just hos oss när det inte finns hos andra?, fortsätter hon. Hon tycker att det är viktigt att bemöta de här strömmningarna. - Det gäller att vara ute mer och visa att det finns en annan demokrati samtidigt som de här finns. I en annan kommun, Orsa, där främlingsfientliga sverigedemokraterna hade framgångar i valet och fick ett mandat i kommunfullmäktige, röstade tio personer på nationaldemokraterna i riksdagsvalet. Antal nationaldemokrater i länets kommuner: Hedemora 46 Falun 24 Borlänge 19 Ludvika 15 Orsa 10 Avesta 10 Rättvik 9 Gagnef 8 Leksand 6 Smedjebacken 4 Säter 4 Mora 3 Älvdalen 2 Malung 0 Vansbro 0 Dalarnas Län (län 20) Röster på några övriga partier, fördelade efter valdistrikt: Se tabell (öppnas i separat fönster)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".