Kyrkovandaler härjade i Älvdalen

Det råder stor förstämning inom Älvdalens församling i dag. Vandaler har vält ett 70-tal gravstenar på kyrkogården och de har också varit inne i kyrkan och där ställt till med stora skador
-Det är en fruktansvärt syn att se långa rader av kullvälta gravstenar, säger kyrkorådets ordförande Ulla Britt Emanuelsson. -Det är många tårar som fällts på kyrkogården idag, berättar hon vidare. Vandaliseringen har troligtvis ägt rum någon gång efter klockan halv tio i går kväll, och det är alltså inte bara på kyrkogården som vandalerna härjat. De har också tagit sig in i kyrkan och där ställt till med en omfattande förstörelse. Psalmböcker har slängts omkring över hela golvet, kandelabrar har välts omkull liksom altaret, altardukarna har skurits sönder, dopljuset har förstörts, mikrofoner krossats och bibeln på predikstolen har slitits i bitar. -Det går inte att beskriva hur det ser ut i kyrkan, säger Ulla Britt Emanuelsson, som är förstummad och chockad över förödelsen. Hon tror att det är något ungdomsgäng som ligger bakom vandaliseringen. Från polisens sida vill man dock ännu så länge inte spekulera om vilka som kan ligga bakom skadegörelsen. En platsundersökning har gjorts och vissa spår har säkrats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".