Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha kvinnlig partiledare för moderaterna

Fler och fler distrikt inom det moderata samlingspartiet kräver nu att Bo Lundgren byts ut som partiledare. Och Ann-Britt Åsebol, moderat från Falun som sitter med i partiets valberedning, vill helst se en ung kvinna på partiledarposten.
Dalamoderaternas länsledning vill inte ha kvar Bo Lundgren som partiledare. Och flera andra distrikt säger likadant. Ann-Britt Åsebol från Falun sitter i den valberedning som nu har fått uppdraget att lägga fram ett förslag på ny partistyrelse. Och hon tycker att det är positivt att partiet nu ser över sin organisation och att det nu kan komma in nytt folk i partiledningen. - Det kan tyckas lite panikartat att det kommer just nu, men ska man se över den här organisationen så är det väl just efter det här valnederlaget, säger Ann-Britt Åsebol till Dalanytt. Och hon stämmer in i den kör som skyller delar av valnederlaget på partiledaren Bo Lundgren. - Bo Lundgren är mycket ambitiös, han är kunnig och har ett engagemang. Men han saknar karisma och den massmediala utstrålningen. Han har inte lyckats gå fram med budskapet. Trots att valberedningen bara hunnit med ett förberedande möte så är flera namn redan nämnda som möjliga kandidater. Enligt Ann-Britt Åsebol har det uttryckts önskemål om en kvinnlig partiledare. Bland annat har Gunilla Carlsson, idag andre vice ordförande, och Stockholmspolitikern Kristina Axén Olin nämnts i diskussionerna. - Men det finns också många duktiga manliga politiker i åldersgruppen runt 40 år, och det tycker jag vore spännande - att man vågade satsa på en yngre partiledare, säger Ann-Britt Åsebol. Hon vill själv inte nämna några namn, men hon har favoriter, säger hon. - Jag tycker det vore spännande med en kvinna. En yngre kvinna. Sedan Christel Anderberg hoppade av sitt uppdrag i partistyrelsen har Dalarna ingen representant i partiets ledning. Ann-Britt Åsebol har inte fått några förslag på dalakandidater till partitoppen, men tror att Dalarna kan bli representerat någonstans högre upp i partiet. -Säkert i styrelsen på något vis, eller i ett lag kring den tilltänkta högsta partiledningen, säger hon till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".