Plats för 400 nya förskoleskor. Foto: Scanpix

Dagiskön i Borlänge ska bort

Borlänge Kommun gör en storsatsning på att utöka antalet platser inom förskolan för att få bort den långa kön. Totalt kommer 200 nya platser att öppnas under våren och sommaren. Kenneth Persson är socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge säger att det är viktigt att de gör den här satsningen för att visa barnfamiljerna att de klarar av att ge den sociala service man kan begära att få.

– Vi bygger bort vår kö. Vi är i balans framåt sommaren, säger Kenneth Persson, Borlänges socialdemokratiska kommunalråd.

De 200 nya platserna är permanenta och innebär att den långa kö som funnits till förskolan i Borlänge ska försvinna. För att i möjligaste mån undvika att en ny kösituation återigen uppstår upprättar kommunen nu också en ny förskoleplan. Med den planen skall man med kort varsel, cirka en månad snabbt kunna ta nya lokaler i anspråk för förskoleverksamhet.

– Vi kommer att skapa ytterligare 15-20 platser som finns i beredskap för tillfälliga ökningar, säger Kenneth Persson.

Lokalerna som kan bli aktuella finns redan inom skolverksamheten men används i dag för annan verksamhet. Eventuellt kan det också bli aktuellt med ytterligare 36-40 nya platser i Matsknutsskolan om behovet kvarstår.

– Vi kommer att följa det här när det gäller inflyttning, säger Kenneth Persson.

Kenneth Persson säger vidare att kön som är i nuläget beror på en ökad inflyttning till Borlänge. Förra året blev nettoökningen 400-500 personer i Borlänge.

– Vi måste ha råd. Vi tycker det är jätteroligt att vi har en inflyttning, säger Kenneth Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista