Foto: Scanpix

Gallringståget rullar in i länet

Nu ska skogsägarna i bland annat Dalarna få hjälp för att sköta sina skogar bättre. Det är Stora Enso skog som kommande helg börjar en turnera med Gallringståget som är fyllt med aktiviteter och information. Christian  Bergman leder Gallringståget och han säger att de kan se att det är många som inte sköter sin skog på ett aktivt sätt.

Christian Bergman är projektledare för Gallringståget på Stora Enso Skog och enligt honom är det många som förlorar på att skogarna sköts om så dåligt.

– Skogsägarna förlorar på det, skogsnäringen förlorar på det även samhället i stort förlorar på det, säger Christian Bergman.

Gallring, röjning och plantering är några åtgärder som Gallringståget satsar på att lyfta fram under sin turné. Totalt besöker de 20 platser i Mellansverige och här i Dalarna handlar det om sju orter, bland annat Falun, Mora och Leksand.

Christian Bergman hoppas att det här innebär att aktiviteten blir högre bland skogsägarna och att de gör större insatser för skogen.

– Vi vill att de här skötselåtgärderna blir åtgärdade. För vår del har vi ett behov av att försörja Kvansvenden och andra stora industrier som Stora Enso äger, säger Christian Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".