foto:scandpix

Krafttag mot tjuvjakt på varg

Flera myndigheter i de tre vargrikaste länen - Örebro, Dalarna och Värmland - går nu samman för att få bukt med den illegala jakten av varg. Myndigheterna vill öka övervakningen i samband med att det den 1 maj blir tillåtet att freda tamdjur även utanför hägn. På sikt vill de införa legal jakt på varg.

Mellan 20 och 30 vargar dödas illegalt varje år. Kjell Johansson, rovdjurssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro, säger att myndigheterna istället vill ha en reglerad jakt på varg och ökad övervakning. 

I förra veckan gjordes den första insatsen då länsstyrelsernas naturbevakare tillsammans med polis och helikoptrar spanade av ett stort skogsområde. Den här insatsen gav viktiga lärdomar för hur de ska arbeta i framtiden för att få bort den illegala jakten. Och då handlar det bland annat om ökad övervakning efter den 1 maj då det blir tillåtet att freda tamdjur utanför hägn.

Två av tre vargar som dör i Sverige dör genom illegal jakt eller förgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista