Ändrade bidrag hotar de större fäbodarna, fruktar fäbodbrukare i Dalarna. Foto: Scanpix

Fäbodkulturen i Dalarna är hotad

Hela fäbodkulturen hotas. Det tror fäbodbrukaren Karl-Gustaf Hedling blir resultatet om förslaget på nya EU-regler införs i sommar. Han är en av landets största fäbodbrukare och skulle få kraftigt sänkt stöd med de nya reglerna. Han fruktar att fäbodarna då bara blir kvar som hobby och för turistbesök.

Till sommaren kommer med stor sannolikhet nya regler att träda i kraft för EU-bidrag till fäbodar. Det är regler, som kan missgynna större fäbodbruk.
I Dalarna drivs många fäbodar i större skala och de nya bidragsreglerna kan medföra att flera fäbodar tvingas lägga ner.
Karl-Gustaf Hedling driver ett av landets största fäbodbruk på Östra Grunubergs fäbod, som tillhör Oljonsbyn i Orsa. De nya reglerna kan tvinga honom att helt tänka om i fråga om driften.
– Det går bara inte att fortsätta på samma sätt, säger han. Då får det bli fäbodar på hobbynivå för turister. Och det har jag svårt att tänka mig för egen del.
Karl-Gustaf Hedling har 130 kor och några getter. Han får idag 7 700 kronor i EU-bidrag för varje ko. Med de nya reglerna får han istället 3 000 kronor per ko.
Hans Lillpers är chef för lantbruksenheten på länsstyrelsen i Dalarna. Han ser inte lika allvarligt på de ändrade bidragsreglerna.
– Tanken är nu att man istället ska få betalt för insatser, som verkligen blir genomförda, säger han.
Karl-Gustaf Hedling misstänker att en del fäbodbrukare missbrukat bidragen och att det är därför, som de nu ändras. Speciellt är det fäbodbrukare i Västerdalarna, som han misstänker har skaffat fler djur än de borde för att få bidragen.
– Men ändras nu bidragen hotas hela fäbodkulturen, fruktar Karl-Gustaf Hedling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista