Ännu en vindkraftpark planeras i Dalarna. Foto:Scanpix

Ny stor vindkraftspark i Dalarna

En ny stor vindkraftspark planeras nu i Dalarna. Den här gången handlar det om en park med snurror i Noppikoski på Orsa finnmark. Bakom projektet står energibolaget Fortum och Orsa besparingsskog, som äger den aktuella marken.

Åtta vindkraftssnurror planeras. Den beräknade årsproduktionen uppgår till 50 miljoner kilowattimmar, som  motsvarar den el som cirka 10 000 genomsnittslägenheter gör av med på ett år.
Det rör sig om en investering på mellan 200-300 miljoner kronor, beroende på hur stor vindkraftsparken blir i slutändan.
Området i Noppikoski bedöms ha i det närmaste ideala vind- och naturförhållanden. Enligt Peter Altzar, som är ansvarig för Fortums kraftproduktion i Dalarna, så finns det i stort sett inte några närboende som kan störas.
Området är lämpligt även i ett annat avseende. Alldeles i närheten finns nämligen två vattenkraftstationer, Noppikoski och Vässinkoski, och det gör att man kan samköra vatttenkraft och vindkraft.
Om planerna fullföljs, kommer det första vindkraftverket att stå färdigt år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista