C-kvinnorna ryter till om nya EU-direktiv

Centerkvinnorna i Dalarna har skickat ett brev till Näringsminister Maud Olofsson om de orimliga krav som ställs på livsmedelsproduktion. Ökad byråkrati och nya EU-direktiv gör att små företag nu tvingas lägga ner sin verksamhet.

– Våran tanke är att det ska hända någonting för att förenkla för småföretagare i länet och i landet i övrigt. Det slår hårt mot dom små livsmedelsproducenterna, säger Christina Bröms som är ordförande för Centerkvinnorna i Dalarna.

En av Sveriges mest regelstyrda verksamheter är livsmedelsproduktion. En morot omfattas till exempel av 29 regelverk och 50 informationskrav.

– Det är bra att vi som konsumenter får tillgång till säkra livsmedel, men om det ställs samma krav på en liten producent som på en stor så tar myndighetskraven orimliga proportioner, säger Christina Bröms.

En matproducent i Djura tvingas nu slå igen. Orsaken är den ökande byråkratin och nya EU-direktiv. För fyra år sedan byggde de om lokalerna för att kunna följa de nya reglerna. För några månader sedan kom ytterligare pålagor. Nu måste de installera fettavskiljare till diskmaskinen vilket kostar 60 000 kronor. Det är orimligt hög kostnad för ett litet familjeföretag.

Konsekvensen av nedläggningen blir att ett 70-tal pensionärer i bygden blir utan sin dagliga lunchmat och att två personer blir utan arbete.

– Vi skickar det här exemplet från Djura till Näringsminister Maud Olofsson och föreslår att näringsdepartementet hittar enklare lösningar för små livsmedelsproducenter, säger Christina Bröms. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".