Långa fängelsestraff för rån

Det blev långa fängelsestraff för de två män, som åtalats för ett par uppmärksammade rån i Borlänge i mars i fjol. Den ene av männen, en 29-åring från Huskvarna, dömdes till sju års fängelse och den andre, en 24-åring från Sala, till fem års fängelse.

Falu tingsrätt anser att männen tillsammans rånat en man vid en bensinmack i Borlänge, en natt för drygt ett år sen. De två åtalade stal bank-, bensin- och körkort från brottsoffret, plus hotellbonuscheckar värda 10 000 kronor.
De två hotade mannen med ett pistolliknade föremål och tvingade honom att köra dem till en bankomat. 100 kronor lyckades rånarna ta ut, sedan de förmått bilägaren att avslöja kortkoden. Därefter försvann de med bilen.
De två männen fälls också för att dagen efter ha försökt tilltvinga sig en bil från en annan man. Även vid det tillfället var de beväpnade. Bilföraren lyckades i det fallet komma undan.
Tingrätten grundar sin dom bland aannat på att de två brottsoffren lämnat väl sammanhållna och konkreta uppgifter om vad som hänt. Den tyngsta bevisningen är dock ett vittnesmål från en kvinna som de två åtalade männen övernattade hos.
29-åringen fälls också för att ha rånat Hemköp Tjärna ängar, ett rån som han erkänt. Fängelsestraffet för honom blir alltså sju år.
Den yngre - 24-åringen - får ett något lindrigare straff, fem års fängelse.
Båda männen har begått rån tidigare och också dömts för dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista