Yngling dömd för våldtäkt mot barn

En 17-årig yngling dömdes idag i Falu tingsrätt till ungdomsvård och 150 timmars ungdomstjänst för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. De brott som han fälls för skulle för en vuxen ge två och ett halvt års fängelse.

Ynglingen gjorde sommaren 2005, då han nyligen fyllt 15 år, sexuella övergrepp på en minderårig flicka. Vid rättegången spelades det upp videoupptagningar från polisförhör med flickan och rätten menar att hon gjort ett trovärdigt intryck och lämnat detaljer som det är svårt att tro att ett barn hittat på.

Och enligt rätten stöds flickans berättelse av en vittne som via den åtalade 17-åringen själv fått veta vad flickan utsatts för.

17-åringen lider enligt socialtjänsten i hans hemkommun av personlighetsstörningar. Socialförvaltningen har därför bedömt honom lämplig för ungdomstjänst och har också tagit fram en vårdplan för honom.

Och tingsrätten tycker att det är uppenbart att 17-åringen har ett behov av vård, och dömer honom alltså till det plus 150 timmars ungdomstjänst.

Enligt domen ska han också betala ett skadestånd på 20 000 kronor till fickan. Domaren i målet ville ha ett betydligt större skadestånd - 105 000 kronor- men blev överröstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista