Bättre behandling är en av förklaringarna till att antalet döda i hjärtinfarkt har dramatiskt minskat i Dalarna. Foto:Scanpix

Dramatisk minskning av hjärtinfarkter

Risken att dö i hjärtinfarkt i Dalarna har halverats de senaste åren. Minskningen är dramatisk och antalet dödsfall i hjärtinfarkt har gått ner med nästan 60 procent. Det framgår av en rapport från socialstyrelsen. Dalarna har tidigare varit ett av de län i landet, som haft högst antal hjärtinfarkter. Mycket glädjande, kommenterar hjärtläkaren Per-Lennart Ågren vid Falu lasarett.

Socialstyrelsen har sammanställt antalet hjärtinfarkter mellan 1987 och 2004. Antalet som drabbas av hjärtinfarkt har under den här perioden minskat med 32 % i Dalarna. Andelen av dem, som sedan dör av sjukdomen, har minskat med 58 %.
– Nu är vi nere på samma nivå som landet i övrigt, kommenterar Per-Lennart Ågren, som är chef för hjärtkliniken på Falu lasarett.
Det är flera faktorer som gör att antalet hjärtinfarkter minskat i Dalarna. Bland annat tidig diagnostik och behandlingen av  hjärtsjukdomar.
– Det känns bra med den här dramatiska nergången och och visar att vi arbetar på rätt sätt, säger Per-Lennart Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista