Tre av fyra motionerar en gång i veckan. Foto: Scanpix

Dalamotionärer bland de flitigaste

Människorna här i Dalarna tillhör de absolut bästa i Sverige när det gäller att motionerna. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget Folksam. 77 procent av invånarna motionerar minst en gång i veckan och 16 procent gör det varje dag.

Drygt 4 300 svenskar har fått svara på frågor om bland annat motionsvanor som ett led i Folksams kampanj ”Livet ska räcka hela pensionen”. Drygt 200 av de som tillfrågats bor i Dalarna.

Undersökningen visar att Dalarna är ett av de län där invånarna motionerar mest. Mer än tre av fyra invånare uppger att de motionerar minst en gång i veckan. Det är bara i Västerbotten som man motionerar mer. Det visar sig också att motionerandet är mer utbrett i de nordliga länen än i de sydliga. 

Optimistiska om livslängd
Den här undersökningen visar dessutom att vi här i Dalarna är mer optimistiska än många andra när det gäller den egna livslängden. Den genomsnittliga livslängden i landet är 78 år för män och 82 för kvinnor.

Här i Dalarna är det 30 procent som tror att de kommer att leva längre än riksgenomsnittet och bara 23 procent som tror att dom kommer att dö tidigare. Det är bara skåningarna som är mer optimistiska än oss i Dalarna i det här avseendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista