Ny strategi i brottsofferarbete

På fredagen presenterade polisen i Dalarna sin nya strategi hur man ska arbeta med brottsoffer. Strategin består av fem punkter. Bland annat ska man utveckla bemötandet till brottsoffer och ge en relevant bild till media polisen brottsofferarbete.

– Vi har under många år inom polisen naturligtvis varit medvetna om vårat ansvar när det gäller brottsofferdelar. Det är först nu som vi har haft kunskaper fullt ut att samla ihop många olika infallsvinklar i ett gemenast strategiskt tänk, säger Anders Landén, operativ chef på polisen i Dalarna.

I den nya strategin ska polisen utveckla analysförmågan, bli bättre på att bemöta och informera brottsoffer, prognostisera risker och ge rekommendationer till människor som blivit utsatta för brott. Man vill också satsa att på kartlägga och hitta människor som blivit utsatt av brott upprepade gånger.

Den sista och femte punkten handlar om bilden i media av polisens arbete.

– Media har ett stort genomslag. Vi kan se det på enskilda ärenden. Om det är så att vi inom polisen anses ha brustit i kontakten med ett enskild brottsoffer så får detta stort genomslag. Anders Landén menar att bilden i media av polisen är viktig.

Frågan är om man haft en så samlad strategi för brottsoffer tidigare.

– Vi har i Dalarna haft en brottsofferbyggande strategi generellt. Men det här ger oss förutsättningar att vara mycket tydligare och förbättra oss på ett stort antal områden, säger Anders Landén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista