Foto: Scanpix

Prisad företagare satsar på pellets

Björn Antonsson är Årets företagare i Älvdalen, en av flera belöningar som han fått under senare år för sin företagsamhet. Björn Antonsson driver Maskincentrum i Älvdalen och nu har han bildat ett nytt bolag som ska bygga ett pelletsverk i bygden för 130 miljoner kronor. Han säger att en del pellets går på export, en del till Sverige och även till distributörer.

Byggstarten av det nya pelletsverk ska enligt planerna ske i augusti. Ett 20-tal personer beräknas få jobb vid anläggningen som ska producera cirka 45 000 ton pellets per år.

– Jag tycker om att hitta på nya saker. Råvaran finns ju här och det är brist på arbetstillfällen, säger Björn Antonsson.

Spillvärmen från pelletsverket ska gå in i kommunens fjärrvärmenät och Björn Antonsson ser inte att det i dagsläget finns något som kan göra att den här satsningen för 130 miljoner kronor går i stöpet.

– Det ser väldigt bra ut. Alla ser positivt på det här, säger Björn Antonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista