Byskolor kan bli friskolor. Foto: Scanpix

Uppmuntrar friskoleplaner

Leksand kommun vill lägga ner flera byskolor för att spara pengar men nu har föräldrar i två av skolorna ansökt om att få starta friskolor i stället. Bildningsnämndens ordförande, kritdemokraten Sakarias Winberg, är positiv till planerna, trots att det här skulle innebära att kommunens besparing inte alls blir lika stor som det var tänkt.

Bildningsnämnden i Leksand måste spara pengar. Förslaget är att lägga ner byskolor. I både Gärde och Ullvi har föräldragrupper nu skickat in ansökningar till Skolverket om att få starta friskolor. Sakarias Winberg, kristdemokratisk ordförande för bildningsnämnden i Leksand, säger att alliansens inställning i bildningsnämnden är att de är positiva till en mångfald i kommunen.

– Vi ska titta på dom ansökningar som kommit in och se vad det finns för engagemang, säger Sakarias Winberg.

Om föräldrarna i Djura och Sjugare gör samma sak och ansöka om att få starta friskolor måste bildningsnämnden tänka om. Då måste pengarna tas från annat i stället, kanske de äldre, kanske kulturen.

– Att alla skolor blir friskolor det tror jag inte, säger Sakarias Winberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista