Allt fler väljer Rättvisemärkt. Foto: Scanpix

Rättvisemärkt rekord

Försäljningen av Rättvisemärkta produkter slår alla rekord. Under 2006 ökade försäljningen med 63 procent jämfört med året innan. Det visar organisationens egna försäljningssiffror. Birgitta Lundqvist är ambassadör för Rättvisemärkt i Falun och hon är inte förvånad över ökningen.

Sedan i början av februari pryder rättvisemärkt logga handdukar i en del butikskedjors sortiment. På rättvisemärket framträder en människa mot en svart bakgrund, hon bär upp ett jordklot. Förenad i två färger, grönt och blått ska hon vara en symbol för vatten, jord och människan.

– Den som har producerat den här bomullen är frisk, har inte blivit förgiftad av sitt arbete, har fått bra betalt, säger Birgitta Lundqvist, ambassadör för Rättvisemärkt i Falun.

Symbolen är en oberoende produktmärkning och den garanterar hänsyn till odlare och anställda som har varit med och producerat varan. Organisationen garanterar också att samhället och miljön, där till exempel bomullen eller kaffet odlas, inte påverkas negativt av produktionen.

De rättvisemärkta varorna är inte alltid de billigaste. Om du ska torka dig rättvist får du vara beredd på att lägga ut minst 70 kronor per handduk.

– Det är lite dyrare. Det rör sig om några tioåringar på en kaffekopp, säger Birgitta Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista