Foto:Scanpix

Falun vill ha skid-VM 2013

Falu kommun vill nu arrangera skid-VM 2013 på egen hand. Det beslutade kommunstyrelsen i Falun på tisdagen. Totalt beräknas det kosta 40 miljoner kronor att arrangera mästerskapen, men det är pengar som kommunen hoppas få tillbaka. Kommunalrådet Mikael Rosén tycker det är viktigt för hela länet att Falun får arrangemanget.

Från början var det meningen att Falun tillsammans med Borlänge och Stockholm skulle ansöka om VM-arrangemanget. Men för någon vecka sedan hoppade Svenska skidförbundet av det tävlingsupplägget och beslöt att inte ansöka om VM. Förbundet, som egentligen står för ansökan, trodde inte att skidvärlden skulle acceptera tävlingar utspridda på tre orter.
Falun ville dock inte ge upp planera på en VM-ansökan. Efter en snabbutredning har kommunen nu beslutat att själv, via skidförbundet, gå in med en ansökan om att för arrangera VM 2013.
Kostar 40 milj kronor
Innan VM kan genomföras i Falun krävs en upprustning av Lugnets skidstadion, bland annat av hoppbackarna. Totalt beräknas det komma att kosta 40 miljoner kronor.
– Men det är pengar som vi räknar med att få igen och mer därtill, hoppas Mikael Rosén.
– Ett arrangemang i den här storleksklassen är viktig för hela regionen, säger han.
Skidförbundet bestämmer
Om en vecka måste ansökan vara inlämnad till Internationella skidförbundet och om ungeför ett år beslutar Internationella skidförbundet vilken ort som får VM 2013.
Mot beslutet i kommunstyrelsen att Falun ska försöka få arrangera VM reserverade sig vänstern och miljöpartiet.
Det är nu upp till Svenska skidförbundet att bestämma om Sverige och Falun ska söka mästerskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista