Svårt att hitta rätt arbetskraft

Konjunkturen bland Dalarnas företag har mattats av en del, men är fortfarande stark. Det visar vårens småföretagarbaramoter som presenterades på tisdagen. Avmattningen beror bland annat på att företagen får färre beställningar, men den stora skillnaden från höstens barometer är en sämre utveckling i fråga om sysselsättning.

– Dels så upplever man att inte har haft så stort behov av att anställa fler personer i företaget. Men det kan också hänga samman med att det är svårt att hitta rätt arbetskraft, säger Peter Germer, regionchef på Företagarna.

Leif Elfström är chef för en mekanisk verkstad i Falun. Företaget har 18 anställda och företaget är ett av de tillfrågade i barometern.

– Det har alltid varit svårt att få yrkesfolk, både i hög och lågkonjunkturer, säger Leif Elfström och bekräftar bilden i smårföretagsbarometern.

Han menar att jobbet i en verkstad har betraktats som lortigt och skitigt men så är det inte idag.
– Det är inte så tungt som det varit tidigare, det här är ett väldigt intressant arbete, menar Leif Elfström.

Och det är bland annat verkstadsindustrin som går bäst i Dalarna visar småföretagarbaramotern. Men det går även bra för byggbranschen och till exempel för frisörer.

Sämst går det för den så kallade sällanköpsbranchen, alltså saker som man inte köper så ofta till exempel som dyra bilar, vitvaror, och stereo och tv-apparater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista